De aankondigingen voor Android op Google I/O 2017
Elk jaar in mei organiseert Google het I/O-event. In dit event, dat voornamelijk op ontwikkelaars is gericht, zijn weer verschillende nieuwe producten en services aangekondigd. De belangrijkste voor ons als AppOne is de nieuwe versie van Android: Android O.
Android O introduceert onder andere notificatiekanalen, waarmee je je meldingen meer kunt personaliseren. Zo kun je bij een nieuws-app precies aangeven over welke onderwerpen je notificaties wil ontvangen. Ook is het mogelijk om meldingen te snoozen, zodat ze na een kwartier, halfuur of uur opnieuw verschijnen. Zo heb je meer controle over je notificaties.
Vandaag presenteerde Google daarnaast ‘Fluid Experiences’ en Vitals in Android O. Eerstgenoemde betreft verschillende nieuwe vormen van multitasking, waarmee je meerdere apps tegelijk kunt gebruiken. Zo wordt de picture-in-picture-modus toegevoegd, waarmee je YouTube of Netflix in een klein zwevend venster boven je andere apps kunt zetten.
Ontwikkelaars, zoals wij, kunnen verder ‘notification dots’ aan onze apps toevoegen. Als er een notificatie voor een app is, wordt er een stipje bij de snelkoppeling op je homescreen getoond. Zo weet de gebruiker of er nieuwe meldingen zijn, zonder dat zij de notificaties hoeven te openen.
Ook krijgt Android een ingebouwde wachtwoordbeheerder. Die wordt gecombineerd met de wachtwoorden die je hebt opgeslagen in Chrome, zodat je ze ook in apps kunt invullen. Heb je een nieuwe smartphone en moet je inloggen in de Twitter-app? Android haalt het wachtwoord uit Chrome, en vult het automatisch in bij de app met ‘Autofill by Google’.
De laatste ‘soepele verbetering’ is Smart Text Selection. Tekst kopiëren wordt slimmer en makkelijker. Als Google ziet dat je een adres probeert te kopiëren, zal je smartphone automatisch het hele adres selecteren zodra je een woord plakt. Zo hoef je niet te priegelen bij het woord voor woord selecteren van een adres.
Met Android O introduceert Google ook verschillende verbeteringen die het besturingssysteem slimmer en veiliger moeten maken. Zo wordt de Play Store voorzien van ‘Play Protect’. Alle apps op je smartphone worden automatisch en continu gescand op gevaarlijke updates, zodat je altijd beschermd bent.
Vorig jaar maakte Google Android sneller. Zo werd op de opstarttijd van je toestel gehalveerd, terwijl veelvoorkomende acties in populaire apps ook vele malen vlotter werden. Dit jaar introduceert het bedrijf ‘wise limits’, limieten die zorgen dat een app snel blijft zonder dat het een grote impact heeft op de accuduur van je smartphone. Als een app te actief is op de achtergrond is, probeert Android het aantal achtergrondverzoeken automatisch in te perken.
De definitieve versie van Android O wordt eind deze zomer vrijgegeven. Vervolgens duurt het weken tot maanden voordat de update naar andere apparaten komt. Fabrikanten moeten de software eerst geschikt maken voor hun software en toestellen.
Bron: Android Planet